Resepi Ayam Golek Viral Ala Bazaar Ramadhan Yang Mudah Dan Confirm Jadi

Ramadhan yang bakal menjelang tiba tidak lama lagi, ramai diantara kita tidak sabar untuk bertemu Ramadhan kali ini. Ramai diantara kita senang membuat pelbagai persiapan terutama membeli keperluan dapur.

Tidak kurang juga, ramai yang telah menyimpan pelbagai koleksi resepi bermula dari resepi juadah berbuka, sahur dan tidak terkecuali resepi kuih raya. Nampak begitu teruja mahu membuat persiapan hari raya.

Pelbagai resepi kuih raya, resepi untuk sahur, resepi diet dan sebagainya tular di laman sosial kerana semua yang beragama islam teruja menjalani ibadah di bulan puasa.

Tanpa kita sedari ramai juga kawan-kawan bukan islam kita turut teruja apabila Ramadhan menjelma. Ini kerana rata-rata mereka tidak sabar mahu berkunjung ke bazar-bazar ramadhan yang ada.

Seperti yang kita ketahui pelbagai juadah dijual di bazaar Ramadhan bermula dari pelbagai jenis minuman, lauk pauk yang membuka selera, pelbagai kuih muih tradisional dan pencuci mulut dijual di bazar Ramadhan.

Sempena Ramadhan yang bakal tiba satu resepi ayam panggang yang mana ayam panggang adalah juadah popular yang dijual di bazar-bazar ramdhan.

Resepi ini telah tular di laman sosial Facebook yang telah mendapat puluhan ribu perkongsian kerena resepinya yang mudah dan senang dimasak dirumah. Resepi ini telah dikongsi oleh Sitijua Jua.

Resepi Ayam Golek Ala Bazar

Sempena nak sambut Ramadhan ni sy nak share resepi ayam panggang. Tak perlu beli ayam golek kat bazar dah

Bahan-bahan:

  • Bawang Besar
  • Bawang Putih
  • Bawang Holand
  • Halia
  • Lada Hitam
  • Kuib Ayam

Cara-cara memasak ayamg golek ala bazar adalah:

1. Sediakan bahan-bahan seperti dalam gambar. Kemudia kisar halus semua bahan-bahan tadi.


2. Kemudian, ayam dah dibersihkan tadi bolehlah dilumurkan dengan garam dan seterusnya perap ayam dengan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.


3. Selepas itu, letakkan sesudu kicap.


4. Kemudian, gaul sehingga bahan-bahan tadi sekata. Saya perap selama 1 malam. Ayam tadi bolehlah simpan di dalam peti.


5. Amik ayam tersebut masukkan dalam air fryer dan saya guna suhu 170 dan set masa 30 minit


6. Taaaaadaaaaa seksi kan ayam ni, juicy sgt!


7. ok dah boleh dimakan.

Selamat mencuba!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *